
Miejscowość: Kalisz
Inwestor: Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Perzyny w Kaliszu
Pow. użytkowa: 1 440 m2
Projekt: 2021
Realizacja: 2021
Kuchnia:
Projekt powstał z potrzeby podniesienia jakości żywienia pacjentów i zastąpienia posiłków cateringowych, przygotowywanymi na miejscu. Dzięki realizacji, placówka może cieszyć się jedną z najnowocześniejszych kuchni szpitalnych w Polsce. Obsługuje w sumie 32 oddziały z dwóch kaliskich szpitali – łącznie około 500 pacjentów dziennie. W kuchni przewidziano profesjonalny i nowoczesny sprzęt, pozwalający na przygotowywanie dużej ilości posiłków na ergonomicznie zaprojektowanej przestrzeni. Zadbano o zachowanie najwyższych standardów higienicznych poprzez zastosowanie odpowiedniego wykończenia, wyposażenia oraz wykonanie nowych instalacji. Dzięki powstaniu kuchni na terenie kompleksu szpitala, skrócono drogę posiłku od miejsca przygotowania do pacjenta.
Pralnia:
Istniejąca pralnia szpitalna wymagała pilnej modernizacji. Zaprojektowano dużą i wydajną pralnię z barierą higieniczną, obsługująca 32 oddziały z dwóch kaliskich szpitali. Na potrzeby własne pralnia dziennie pierze około 1100 kg bielizny szpitalnej. Zachowano ciąg technologiczny rozdzielając strefy czystą i brudną oraz śluzę między nimi. Pralnię wyposażono m.in. w nowoczesne pralnico-wirówki z barierą higieniczną, suszarki automatyczne, maglownice elektryczne. Odpowiednio duża przestrzeń oraz dobór elementów wyposażenia zapewniają komfort i wygodę pracy.